The Internet of Things


the Internet of Things

Tegenwoordig hebben steeds meer apparaten sensoren die een verbinding hebben met het internet. De verwachting is dat er binnen een aantal jaar meer apparaten op het internet zitten dan mensen. Al deze apparaten wisselen informatie met elkaar uit. Zo ontstaat er een elektronische zenuwstelsel dat de hele wereld omvat. Dit zenuwstelsel word ook wel "the Internet of Things" genoemd.

Om "the Internet of Things" te kunnen uitleggen, is het goed om met een kleinere versie te beginnen. De kleinere versie van het zenuwstelsel van de wereld is die van het slimme huis. Alle apparaten in het slimme huis staan in verbinding met elkaar. Als je bijvoorbeeld tegen een computer in het slimme huis zegt dat je een brood wil bakken, dan zal deze je er door heen loodsen. De computer weet wat er in huis is en zal een boodschappen lijst voor je maken, of als je dat wilt, alles bestellen en het thuis laten bezorgen. Als de boodschappen dan in huis zijn, zal de computer je verder door het proces leiden. Het huis zal in overleg met jouw kijken wanneer het de beste tijd is om de broodbak machine aan te zetten. Het slimme huis heeft in en om het huis allerlei sensoren om temperatuur, luchtvochtigheid en (ongewenste) aanwezigheid te detecteren. Met al deze sensoren kan het slimme huis het klimaat, sfeer en veiligheid binnen regelen en inzichtelijk maken voor de gebruiker. Het slimme huis is op zijn buurt zelf ook een van de apparaten die op "the Internet of Things" zit. Zo kunnen andere apparaten buitenshuis helpen bij de taken van het slimme huis.

"The Internet of Things" maakt van de wereld "a smarter planet." Apparaten en huizen kunnen namelijk met elkaar communiceren over hun klimaat of wie er thuis is, maar wat nog meer potentie heeft is dat de huizen met de elektriciteitsmaatschappij kunnen communiceren. Bijvoorbeeld over de vraag wanneer het het beste is om de vaatwasser en wasmachine aan te zetten. Als veel huizen tegelijkertijd vragen of ze de vaatwasser en wasmachine aan kunnen zetten kan de elektriciteitsmaatschappij door geven dat er nu veel huizen dat willen. Het huis beslist dan om bijvoorbeeld eerst de wasmachine aan te zetten en daarna de vaatwasser of om met de vaatwasser te wachten tot dat het weer rustiger is op het elektriciteitsnet. De elektriciteitsmaatschappij kan zo de pieken en dalen opvangen in het elektriciteitsverbruik. Dit leidt ertoe dat er effici�nter om wordt gegaan met de energie die we hebben. Een elektriciteitsmaatschappij kan zo bijdragen aan de vermindering van het gebruik van energie. Dat leidt dan tevens tot minder vervuiling en dus verbetering van ons milieu.

Een ander onderdeel van "the Internet of Things" is de tendens om steeds slimmere apparaten op de markt te brengen. Zo kan je denken aan een wekker die weet wanneer je eerste afspraak is, hoelang je er over doet om op te staan en weg te komen, hoelang het duurt om daar te komen met de auto, wat de temperatuur buiten is, hoe druk het op de weg is en nog veel meer gegevens. Met al deze informatie kan je wekker bijvoorbeeld zien dat je om tien uur in Amsterdam moet zijn. Met de auto doe je er ongeveer veertig minuten over en je wekker weet dat je er drie kwartier over doet om op te staan en weg te komen. De wekker berekent dan op basis van al deze informatie dat je om vijf over half negen op moet staan. De wekker heeft ondertussen ook vastgesteld dat het heeft gevroren en dat je de autoruiten moet krabben. Dat betekent dat je nog vijf minuten eerder weg moet dan anders en dus ook eerder op moet staan. De wekker staat via "the Internet of Things" in contact met andere wekkers. Zo weet de wekker dat het rond de berekende tijd druk wordt op de weg die je altijd neemt. De wekker gaat daarom direct kijken naar alternatieven en zo kan de wekker zien of je beter met het openbaar vervoer kan gaan. In alle gevallen houdt de wekker rekening met wanneer je in Amsterdam moet zijn en wanneer je dan op moet. Het wordt toch te druk op de weg die je altijd neemt. De wekker zorgt er voor dat je op tijd wakker wordt om met het openbaar vervoer te gaan. Tijdens de reis met bus en trein staat je telefoon in contact met "the Internet of Things". Je telefoon neemt de planning van je reis van de wekker over en houdt voortdurend alle nieuwe informatie in de gaten.. De telefoon weet van je wekker dat het beter is om met het openbaar vervoer te gaan en heeft de route al voor je klaar staan in het scherm. Je telefoon heeft ervoor gezorgd dat je een kaartje hebt voor het openbaar vervoer. Tijdens je reis houdt je telefoon continu je reis in de gaten. Zo merkt je telefoon ineens op dat je trein vertraging heeft. Waarna je telefoon aangeeft dat je nog extra tijd hebt om een kopje koffie te halen. Omdat je telefoon jouw voorkeuren kent, stuurt hij je naar het juiste koffie adresje. Jouw favoriete drankje is ondertussen alvast besteld.Dekassa vanstarbucks is naturlijk ook onderdeel van "The Intenret of Things". Ondertussen heeft je telefoon alweer de volgende reis voor je gepland waardoor je toch nog net op tijd op je afspraak komt.

"The Internet of Things" kan de wereld tot een smarter planet maken. Smarter, zodat we allerlei gebeurtenissen beter kunnen voorspellen en soms zelfs het effect ervan kunnen beperken. Zo kunnen sensoren in dijken, vulkanen en in de aarde ons helpen. De sensoren staan via "the Internet of Things" in contact met elkaar. Iedereen kan dan zien wat de sensoren in jouw buurt vertellen. Een dijk kan op die manier zelf aangeven dat het op breken staat of dat het water niveau een gevaarlijke hoogte heeft gekregen. De dijk geeft dan dus eigenlijk aan dat er een grote kans op een overstroming is. Hiermee wordt de wereld zelf slim genoeg om aan te geven wat er aan de hand is en waar er grotere risico�s zijn op natuurrampen. De term smarter planet komt hier vandaan. Een smarter planet houdt in dat de wereld zelf dit soort dingen aan kan geven. We kunnen opeens meer met de wereld praten en krijgen van de wereld steeds meer zinvolle antwoorden terug.

Overal sensoren die gegevens bijhouden, zorgt voor een zee aan data. Die zee wordt als maar dieper en groter. Wat kunnen we met al deze data? We kunnen er veel mee als we van de data informatie kunnen maken. Dit kunnen we doen door intelligentie aan die grote hoeveelheid data toe te voegen. Op die manier maken we van data informatie, van informatie kunnen we met de nodige computer ondersteunde intelligentie kennis maken en uiteindelijk kunnen we misschien zelfseen glimp van wijsheid opdoen. Met dit principe kunnen we met al die door sensoren en apparaten gegenereerde data de wereld slimmer maken. De wereld haar eigen analytische systeem,"the Internet of Things".

Is "the Internet of Things" een trend? Ja "the Internet of Things" is een trend waar we niet onder uit kunnen. In de trend grafiek van Gartner staat "the Internet of Thing" niet, "cloud computing" wel, die staat op "the Peak of Inflated Expectation". Wel moet gezegd worden dat "cloud computing" en "the Internet of Thing" vergelijkbaar zijn. "The Internet of Things" gaat alleen verder dan "cloud computing", dat laatste maakt alleen gebruik van alle computers op het internet. "The Internet of Things" is veel meer. Het gaat namelijk over het gebruik maken van allerlei verschillende sensoren. Daardoor krijgen we veel meer verschillende soorten informatie en de daar bij behorende data. De informatie die uit "the Internet of Things" komt is goed te gebruiken met andere trends zoals bijvoorbeeld augmented reality. Zo kan met een combinatie met van deze twee trend een navigatie systeem komen die real time file informatie in je geplande route op je autoruit laten zien. Met augmented reality kan "the Internet of Things" veel inzichtelijker worden gemaakt. Zo kan de informatie veel meer tot leven komen.

"The Internet of Things" is de toekomst van het huidige internet. Nu zien we al dat er veel apparaten op het internet zitten. Dit zullen er in de toekomt veel meer worden. Dat is het gegeven dat er is bij deze trend.

Bronnen



A smarter planet IBM, http://asmarterplanet.com/